Прогнозират около 4,5 млн лв. преходен остатък в общинския бюджет
Прогнозират около 4,5 млн лв. преходен остатък в общинския бюджет / netinfo
Първата година от управлението ни се характеризира с активни действия и грижи към проблемите на жителите на общината. Това заяви кметът на община Шумен Красимир Костов по време на редовния седмичен брифинг, на който направи отчет за свършеното през първата година от мандата си, заедно с екипа си. Усилията на кметския екип са били насочени към създаване на условия за развитие на икономиката в общината и към откритост и прозрачност, както и гарантиране на обществения интерес при разходването на общински средства, заяви градоначалникът. Той съобщи, че за 2008 г. в общината бизнеса е реинвестирал около 50 млн. лв. и че града се радва на солиден инвестиционен интерес. По думите на кмета доброто темпо на развитие на икономиката в общината се отразява благоприятно и върху другите сфери. Стойността на сериозните инвестиции в търговски комплекси в общината са за над 70 млн. евро.

Имаме много добро изпълнение на бюджета – заяви Костов. Зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев съобщи, че се очаква преходният остатък за тази година да е около 4 - 4,5 млн. лв.

Основен момент в усилията на общината, положени през последната година, е усвояването на пари от еврофондовете. По думите на Красимир Костов в момента община Шумен може да се похвали с висока готовност по отношение усвояването на европари. „Имаме 32 проекта по оперативните програми за над 38 млн. лв. В момента се работи по общо 5 от тях, които възлизат на над 5 млн. и 300 хил. лв” – обясни той. Един от големите проекти, по които администрацията работи и в момента, е изграждането на парк Студентски, чието откриване се предвижда да бъде в средата на следващата година. Планира се организирането на голям концерт за откриването. В съфинансирането на изграждането на ледената пързалка, която ще е част от парка, ще се включат Coca Cola и Carlsberg.

"Крайната оценка за свършеното ще бъде на гражданите на общината" – подчерта кметът.