/ dariknews.bg

Министерството на околната среда и водите е дало одобрението си за проект за обновяване на зоокъта в парк "Кьошковете" и се очаква работата по ремонта да започне през май, съобщи управителят на ОП „Паркове и обредна дейност“ Златин Кайряков.

Обследването е продължило повече от година и след последната комисия вече има окончателно одобрение. Според условията, първо ще бъдат ремонтирани клетките, в които и сега има животни, а в последствие ще се направят тези за новите видове. Предвижда се те са 18 различни вида - рис, вълци, лисици, пауни, миещи мечки, птици и други.

Според проекта в ляво от входа, ще се изгради зона за примати, като се предвижда в първата клетка да има зеленоглави маймуни. Във втората и третата клетка ще се настанят Шмоко и бъдещата му партньорка. Първоначално те ще са разделени, преди да се съберат.

МОСВ е дало одобрение за проекта за нови облик на зоокъта в Кьошковете
dariknews.bg


Там ще има вътрешна закрита зона, която ще се отоплява през зимата. Зоната, където сега са козите ще се разшири много и там ще се настани смесена експозиция от камерунските кози, муфлони и лами. Ще се направят и заграждения за елени лопатари в края на зоокъта, обясни Кайряков.

В дясно от входа на зоокът ще са заграждения за птици. На мястото на патиците и лисиците ще има клетка за вълци. След тях ще е мечкарника, където ще има миещи мечета и лисици, разказа още той.

В края на сегашния зоокът ще има езерце с мост, по които ще се минава и ще се включва в "пътеката на здравето". В най-горната част пък ще бъде разположена единствената дива котка - рис. За него е задължително да живее сам, разясни Кайряков.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари