Притежатели на жилищно-спестовни влогове могат да ги прехвърлят на роднини
Притежатели на жилищно-спестовни влогове могат да ги прехвърлят на роднини / Зам.-кметът Зейнур Чауш и Силвия Христова - главен експерт

Притежателите на многогодишни жилищно - спестовни влогове, които не могат да ги ползват по различни причини имат право да ги прехвърлят на роднини по права линия, а по съребрена – до втора степен включително. Това е възможно след влязлата в сила промяна в Закона за многогодишните жилищно - спестовни влогове, заяви зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности Зейнур Чауш. Своето право да прехвърлят влоговете си гражданите могат да ползват само до 21 май тази година.

 

Гражданите , които имат такива влогове могат да получат и левовата им индексация , след включване в списък на правоимащи, който се съставя от местната комисия в общината и се одобрява от кмета. В него се включват титуляри на жилищно - спестовни влогове, които отговарят на няколко условия: те не трябва да притежават имоти или вили за постоянно обитаване, а при наличие на жилищен имот, стойността му , заедно с притежавано парично имущество да е до 40 000 лв. ; да са картотекирани в общината, като нуждаещи се от жилище; да не са прехвърляли жилищни имоти на други лица след месец януари 1981 г.; да не притежават имущество на обща стойност по-голяма от 40 000 лв.  в налични парични средства.

 

Титуляри на влогове, които до този момент не са ползвали правата си и не са включени в списъка на правоимащи, но желаят да получат левовата индексация по влога си трябва да подадат документи за доказване на посочените условия. Окончателния списък на правоимащите граждани , притежаващи жилищно - спестовни влогове ще бъде одобрен от кмета Красимир Костов на 21 ноември тази година. След този срок право на левова индексация, при наличие на влог, ще имат само граждани, включени в този списък.

 

След включване в окончателния списък, преди получаване на компенсацията, титулярът на жилищния влог трябва да направи искане до местната комисия а получаването й. Лихвоточките се изплащат на тези, които са закупили жилищен имот след 3 август 1992 г или са започнали изграждането на такъв. Възможността за изплащане е предоставена за срок от 5 години след влизане в сила на закона – 21 ноември 2013 г.

 

Всеки титуляр на жилищно – спестовен влог може да получи консултация в тая 226 и 234 на община Шумен.