Прекратиха приема в три паралелки след осми клас в Търговищка област
Прекратиха приема в три паралелки след осми клас в Търговищка област / netinfo
Прекратиха приема в три паралелки след осми клас в Търговищка област
55757
Прекратиха приема в три паралелки след осми клас в Търговищка област
  • Прекратиха приема в три паралелки след осми клас в Търговищка област

Прекратен бе приемът след осми клас в три паралелки в Търговищка област. Това стана факт след заповед на началника на Регионалния образователен инспекторат Невяна Захариева.

Прекратеният държавен прием се е наложил поради недостатъчният брой ученици за сформиране на класовете, каза Йордан Шиваров, старши експерт по професионално обучение към Регионалния инспекторат по образование в Търговище. Това означава, че няма да се съберат групи, изучаващи съответно професиите: "Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост", "Техник на компютърни системи" и "Моделиер-технолог на облекло". В първата спомената професия са били включени две специалности - производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия и производство на алкохолни и безалкохолни напитки, обявена в Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии „Алеко Константинов".

В ПТГ „Цар Симеон Велики" спира приемът на деветокласници в половин паралелка по професия "Техник на компютърни системи", със специалност „Компютърни мрежи" и в половин паралелка по професия "Техник-приложник", със специалност „Промишлена естетика и дизайн",. В Професионалната гимназия по електротехника и строителство  спира приемът  в паралелката със специалност „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил".

В Търговищка област са били заявени общо 23 паралелки с прием след завършено основно образование, но след като три вече са прекратени, наесен в гимназиите ще бъдат сформирани 20 класа с деветокласници. Йордан Шиваров каза още, че в тях има все още свободни места, но всички са събрали ученици над нормативно признатия минимум от 18 ученици. До 5-ти септември е срокът, в който бъдещите гимназисти могат да запълват свободните места в отделните паралелки.

Ще припомним, че поради недостига на деца, три паралелки с обявен прием след завършен седми клас също бяха закрити.