Симфониета
Симфониета / Симфониета Шумен
В навечерието на светлия празник на българската просвета и култура и на славянската писменост Симфониета – Шумен поднася специален концерт за жителите и гостите на града. Младият диригент и композитор Милен Апостолов е подготвил програма с шедьоврите на славянската музика, която включва широк спектър от емоции. Славянски танци № 1 и № 10 от Антонин Дворжак, „Ръченица“ от Петко Стайнов, „Жетва“ и „Танц“ от сюитата „Пет скици“ на Марин Големинов, както и „Малка класическа сюита“ от Милен Апостолов са само част от красивите творби, включени в празничната програма. Заповядайте на 23 май /четвъртък/ в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ от 19:05 часа, за да отбележим заедно празника на българската просвета и култура и на славянската писменост с красива музика.

Милен Апостолов е млад и изключително талантлив диригент и композитор. Роден е през 1991 г. в град Добрич. Завършил е с отличие две магистратури в Национална музикална академия “Проф.Панчо Владигеров”, магистър по оперно-симфонично дирижиране, 2015 г. и ма-гистър по композиция, 2015 г. В същата година влиза в класацията на Forbes Bulgaria 30 под 30 за най-влиятелни млади хора в сферата на културата и изкуството. Като диригент има редица изяви с Академичния симфоничен оркестър, щатен диригент е във Варненска опера 2016-2017 г. Работи, като корепетитор и заместник- диригент на хор “Бодра смяна” 2016/2017 г. Създава камерния ансамбъл “Independent Chamber Orchestra”, 2017 г., който ръководи и до днес. Диригент-постановчик е на операта на Пайсиело - La Serva Padrona към интернационалния проект на Опера „Роса“, 2018 г. Тази година – 2019, е поканен да за съвмeстна работа с Плевенската филхармония и да открие Интернационалния фестивал за съвременна музика „180 градуса“, където ще има честта да работи като диригент и да предс-тави свое ново произведение с един от най-добрите ансамбли за съвременна музика - Ensemble modern от Германия.

За все още краткия си творчески път, Милен Апостолов е композирал десетки произведения - съвременна музика в познатите класически форми, както и музика за документални филми, театрални и танцови спектакли, компютърни игри, аудио приказки, за телевизия, арт инсталации и др. Негова е музиката за десетки филми, награждавани в едни от най-престижните филмови фестивали в света “Irene”, “Je t’aime papa”, “Powiędło”, “The Last Two Days”. Има две номинации за най-добра филмова музика за късометражен филм в Los Ange-les CineFest и St. Luis Film Festival през 2017 г. По поръчка на Русенската опера композира детската опера “Огнивото” през 2018 г. А тази година, музиката му може да се чуе в спектакълите: „Самотни от далеч“ на театър СФУМАТО, „Любовен договор“ на Театър 199, “Меко казано” по Валери Петров с режисьор Цвети Пеняшки към Държавен u куклен театър Стара Загора.