Подписан е договор между БАН и Факултета по хуманитарни науки на ШУ
Подписан е договор между БАН и Факултета по хуманитарни науки на ШУ / netinfo
Договор за сътрудничество между Института за литература към БАН и Факултета по хуманитарни науки на ШУ „Епископ Константин Преславски” е бил подписан в София, съобщиха от висшето училище.

На работната среща Литературният институт е бил представен от ст.н.с. д-р Рая Кунчева – директор на Института, ст.н.с. д-р Елка Трайкова – научен секретар и ст.н.с. д-р Васил Балевски – помощник директор по административно-стопанската дейност. От шуменска страна в разговорите са взели участие доц. д-р Валентина Аврамова – зам.-декан на ФХН, доц. д-р Пламен Панайотов – ръководител на Катедрата по история и теория на литературата и доц. д-р Сава Сивриев, който бе главният инициатор за подновяването договорните отношения с Литературния институт.

На срещата в БАН двете страни са се споразумяли сътрудничеството да се осъществява в следните направления: иницииране и съвместно участие в изследователски проекти, организиране на съвместни научни конференции и семинари, обмен на информация, печатни издания и гост лектори, специализации, научно ръководство и консултации на докторанти. Обсъдени са били и главните акценти на работната програма, която ще бъде изготвена в най-скоро време.

Учените ще насочат усилията си към изследване на литературното наследство на големите български интелектуалци Боян Пенев, Тончо Жечев, Здравко Петров, Асен Игнатов

На срещата е било договорено през май 2009 г. в Шумен да се проведе конференция в чест на 80-годишнината от рождението на проф. Тончо Жечев. Освен това страните изказаха надеждата си, че и при осъществяването на другите две инициативи, свързани със съвместното отбелязване на тази годишнина – издаването на сборник с материали от конференцията и научното преиздаване на една от книгите на Тончо Жечев – ще намерят подкрепа както от Постоянната комисия по култура към общинския съвет, така и от кмета на Шумен.