Отрицателният прираст в Шуменско се запазва
Отрицателният прираст в Шуменско се запазва / netinfo

Коефициентът на естествения прираст за миналата година в Шуменско е минус 4.6‰ (при минус 5.6‰ за предходната 2012 година.), като в градовете е средно минус 3.0‰, а в селата минус 7.4‰ , информират от Териториалното статистическо бюро в Шумен. Стойността на показателя за страната е минус 5.2‰.

По общини през 2013 година само в община Никола Козлево броят на живородените надвишава броя на починалите и общината има увеличение на населението вследствие на положителен естествен прираст (0.2‰). В община Каолиново броят на живородените е равен на броя на починалите и общината има нулев естествен прираст. В останалите осем общини този показател има отрицателни стойности. Най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателен естествен прираст има в община Смядово, където той достига минус 18.6‰, следвана от общините Хитрино и Каспичан, съответно минус 9.1 и минус 7.4‰. В община Шумен през миналата година коефициентът на естествен прираст е минус 4.0‰ (минус 5.0‰ за 2012 г.).

През миналата година всички области в страната са имали отрицателен естествен прираст. Област Шумен е на 9 място сред 28-те области в страната. С най-малки по стойности коефициенти на отрицателен естествен прираст са областите София (-1.5‰), Кърджали (-1.8‰) и Сливен (-2.2‰).

С най-голямо намаление на населението вследствие на високия отрицателен естествен прираст са областите Видин, Монтана и Кюстендил, в които той достига съответно минус 14.3, минус 11.7 и минус 11.4‰. Коефициентът на естествения прираст общо за Европейския съюз пък през 2012 година е 0.5‰.