Отбелязват 80 г. от рождението на Маркес
Отбелязват 80 г. от рождението на Маркес / netinfo

Регионалната библиотека "Ст. Чилингиров" в Шумен ще представи творчеството на Габриел Гарсия Маркес в рамките на програмата "Нобелови лауреати за литература", дефинирана на годишни модули. Първият беше реализиран през 2003 г. със съвместното участие на Унгарския културен институт в гр. София, с поредица от съвместни прояви. Те бяха посветени на Имре Кертес - носител на Нобелова награда за литература за 2002 г. Интересът на читателите и на широк кръг от обществеността на Шумен към тези прояви е голям и това даде основание на библиотекарите да подготвят и разработят програма, в която да се продължи този начин на представяне на автори.

Вторият модул бе реализиран през 2007 г. с представянето на писателя Орхан Памук, носител на Нобеловата награда за литература за 2006 г., лауреат на Наградата за мир за 2005 г. Темата, по която работи библиотеката : "Орхан Памук и Градът Истанбул. Балкански паралели" е реализирана чрез представяне на книгата от доц. Йорданка Бибина, осъществено пътуване до Истанбул и експонирана изложба фотоесета.

Маркес е удостоен с Нобелова награда за литература за цялостно творчество през 1982 г. Представянето, по повод 80 години от рождението му, ще е днес от 17:00 ч. в библиотеката и ще започне със слово за Маркес. По-късно ще бъде прожектиран филма "Любов по време на холера", екранизация по едноименния роман на Маркес.