/ Деян Герговски
Осъдителна присъда и уважен граждански иск от 2 млн. лева за търговец на земеделска продукция по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен, съобщиха от Апелативна прокуратура-Варна.

Дават на съд тъщата, опитала да спаси зет си с рушвет

Управителят на търговското дружество „Синка“ ЕООД Ахмед Х. е осъден на три години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. След продължили през вчерашния ден пледоарии, днес Шуменският окръжен съд произнесе присъдата, като призна подсъдимия за виновен по всички обвинения за данъчни престъпления в особено големи размери.

Със съдебния акт е уважен  и гражданският иск, предявен от ТД на НАП, като подсъдимият е осъден да изплати обезщетение на държавата в размер на 2 млн. лева.

В качеството си на управител и представляващ едноличното търговско дружество Ахмед Х. избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 2,067 млн. лева.

Съдят 27-годишен дилър, търгувал с чай за пушене

Данъчното престъпление е извършено в периода от юли 2008 до март 2010 г. Тогава подсъдимият развивал стопанска дейност, свързана с търговия със земеделска продукция. 

След извършване на данъчното престъпление той прехвърлил фирмата си на непознато лице. Делото срещу Ахмед Х. съдържа над седемдесет тома материали, множество съдебно-икономически експертизи, документация и разпити на свидетели.

За разглеждане в съдебна фаза наказателното производство стартира през 2014 г. Тогава подсъдимият е бил оправдан от Шуменския окръжен съд. Недоволна от оправдателната присъда, Окръжната прокуратура в Шумен внася протест в Апелативния съд във Варна.

Въззивната инстанция връща делото на прокуратурата, която го внася в Шуменския окръжен съд повторно с обвинителен акт. Присъдата на Ахмед Х. подлежи на жалба и протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.