/ dariknews.bg
Писателят и режисьор Нидал Алгафари представи романите си „Орисани да избираме!”, „Любиш ли, ти Бог си”, „Аллах, милост нямаш ли?” и „Боже, защо Господ лъже?” в Шумен. Освен за книгите авторът разказа и за това как от техникума по електроника е стигнал до режисьорския стол.
 
Нидал Алгафари е роден в София, но наполовина e сириец – майка му е българка, а баща му е родом от Сирия. Там Нидал Алгафари живее шест години. След като се връщат в България  започва да следва специалност електроника.

Нидал Алгафари
dariknews.bg


На третата година осъзнах, че от мен не може да стане инженер. Не че не съм си взимал изпитите – взимах ги с преписване и бях много добър. Обаче осъзнах, че ще взема диплома, ще ме изпратят някъде – и всички ще се видят в чудо, разказа той.

Затова продължил образованието си във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” в София, в специалност „Кинорежисура”.  Нидал Алгафари е автор и режисьор на студентското предаване „Ку-Ку. Режисира множество телевизионни и кино продукции.
 
Когато решил да направи филм за българите в периода 17-18 век срещнал спънки в продуцирането на лентата.
 
Като видях, че ще е трудно да се реализира тази идея – се отказах. Тогава съпругата ми прочете това, което съм написал и ми предложи да го реализирам във вариант на книга, разказа за повода да "влезе" в литературата Алгафари.
 

Нидал Алгафари
dariknews.bg


Така се стига до заглавието „Боже, защо Господ лъже?“, който засяга именно този период, които според Алгафари – е не досатъчно познат, но изключително важен.
 
Според мен трябва да има обособен специален учебник, в който да се изучава мъдростта на нашите прабаби и дядовци, която те са ни завещали. Мъдростта на техните традиции, техните обичаи, на бита им и техните вярвания. Като казвам вярвания – имам предвид техните езически вярвания, които са в следствие на многовековен опит и знания, категоричен е авторът.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари