/ netinfo

На 81-години ни напусна Стефан Сотиров - актьорът, доайенът на ДКТ “Васил Друмев”, почетният гражданин на Шумен, съобщиха от ДКТ “Васил Друмев”.

В дългогодишния си творчески път, започнал през 1963 г. на сцените във Видин и Ловеч, Стефан Сотиров е изиграл над 200 роли, от които над 100 са били в Шумен. На шуменска сцена актьорът излиза за първи път през 1977 г. и играе на нея 40 години.

Нашата публика го гледа и в последните заглавия на ДКТ „В. Друмев“: „Д-р“, "Към пропаст“, „Старопланински легенди“, „Едно на лице и две наопаки“, а неговият моноспектакъл „Изповед на греховната любов на Зографа Захарий“ имаше своя 23-годишен живот.

Стефан Сотиров е създател на Театралната студиа към театъра. Като преподавател и неин ръководител той подготви много млади и талантливи хора. Носител е на орден „Кирил и Методий“ - първа, втора и трета степен, два пъти носител на награди от национални театрални фестивали, два пъти носител на наградата на Шумен, носител на „Златна значка на Съюза на артистите в България“, почетен гражданин на Шумен – отличия, които увенчават творческия и житейския му път.

„За нас беше чест, че бяхме заедно на сцената с теб, Стефане! Поклон  и аплодисменти! Светлина в пътя ти!“, написаха от екипа на ДКТ „В. Друмев“ по повод кончината му.

Oпелото ще се състои на 22 ноември от 10.30 часа във варненския храм „Св. Петка“. По същото време от 10.30 часа, във фоайето на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен приятели, колеги и обществеността на града ще имат възможност да засвидетелстват своята почит и уважение към големия Стефан Сотиров.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.