Над 80 участници в конкурса Панчо Владигеров
Над 80 участници в конкурса Панчо Владигеров / netinfo

Над 80 са вече регистрираните участници в тазгодишното издание на международния конкурс ”Панчо Владигеров”. Сред тях са млади пианисти и цигулари от Австралия, Корея, Китай, САЩ, Франция, Русия.

Международният конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров” започва на 29 април от 19.30 часа в залата на Община Шумен с концерт на носителите на награди от предходния конкурс. Заключителното награждаване и концертът за специалност „Пиано” са предвидени за 7 май, а за специалност „Цигулка” – на 10 май.

Вече e ясeн и съставът на двете журита. Международното жури по цигулка ще бъде председателствано от проф. Минчо Минчев, а за пианисти – от проф. Милена Моллова. За участие в тях са поканени инструменталисти и педагози като проф. Михаил Возкресенски и проф. Едуард Грач от Русия, проф. Иван Женати от Чехия, проф. Попова–Зидрон (Полша), проф. Ли Мин (Китай), проф. Сани Лии (Корея).

Програмата на конкурса предвижда по 3 състезателни тура за всяка специалност. Първият тур има селективен характер, вторият представлява самостоятелен рецитал с програма по избор на кандидата. До финалния трети тур достигат само по 6 участници от всяка специалност. Те изпълняват инструментални концерти със съпровод на симфоничен оркестър.

Конкурсът предоставя шест парични награди. Първа награда за всяка специалност е 7000 евро, втора – 5000, а трета – 3500 евро. За носителите на първите награди в двете специалности се осигуряват концертни изяви в програмите на международните музикални фестивали в България. Носителят на Първа награда в специалност „Цигулка” получава и майсторски лък, предоставен от известния български лютиер Владо Тилев.

По традиция международният конкурс „Панчо Владигеров” преминава под патронажа на председателя на Народното събрание на Република България. С организацията се ангажират Министерството на културата, община Шумен и Фондация „Панчо Владигеров”. Министерството на културата предоставя 55 000 лева, а община Шумен – 60 000 лева.