МОСВ не може да спре строежа на МВЕЦ Моста
МОСВ не може да спре строежа на МВЕЦ Моста / снимка: www.vodno-stroitelstvo.com

След изграждането и въвеждането в експлоатация на МВЕЦ „Моста”, режимът на работа на централата ще се определя ежемесечно в зависимост от наличния обем в язовира и след осигуряване на вода за приоритетни водоползвания, това е записано в писмо, което е било изпратено от Министерството на околната среда и водите до председателя на общинския съвет в Шумен - Даниела Русева. Писмото е по повод декларация, приета от местния парламент, относно строежа на МВЕЦ-а.

 

В документа се подчертава, че спиране на строителството на МВЕЦ-а не е в компетенциите на министерството.

 

При силно редуцирано напояване, каквото е в момента, благодарение на изградените язовири за регулиране на оттока може да се гарантират всички видове водоползвания с до 100% обезпеченост в близките 10 години. Според МОСВ, при възстановяване на 100% от изградените напоителни площи, напояването не е гарантирано

 

Изготвянето на водностопански баланс на яз. „Тича”, който да установи категорично, че експлоатацията на МВЕЦ „Моста” и ВЕЦ „Миланово” няма да постави пред опасност от воден режим населението в региона и ще гарантира качеството на питейната вода е част от плана за управление на речен басейн Камчия, който е в процес на разработване от Басейнова дирекция-Варна и предстои да бъде подложен на широко обществено обсъждане, се казва още в документа.