Момчета от дома в Лозево ще участват в игрите на Спешъл Олимпикс
Момчета от дома в Лозево ще участват в игрите на Спешъл Олимпикс / netinfo
Представители от Дома за възрастни с умствена изостаналост в с. Лозево ще участват летните национални игри на Спешъл Олимпикс. Спортното състезание ще се проведе на 1, 2 и 3 октомври в София. Тази година участниците са 7 на брой и ще се състезават в дисциплините лека атлетика, плуване и баскетбол. Със съдействието на община Шумен момчетата се подготвяха в спорна зала „Плиска” и плувния басейн на хотел „ Шумен”.

Момчетата от Дома в Лозево не за пръв път се включват в Олимпиада на Спешъл Олимпикс. През 2006 г. те участваха в състезанието, проведено в Стара Загора, където Асен Викторов спечели златен и сребърен медал в дисциплината плуване. .

Движението Спешъл Олимпикс е създадено през 1968 година от Юенис Кенеди Шривър, движено от доброволци за благото на хората с интелектуални затруднения. Спешъл Олимпикс осигурява участие в олимпийски спортове за над 3000 атлети в България и повече от два милиона атлети в над 150 страни. Спешъл Олимпикс е независима организация, призната от Международния олимпийски комитет.