Мним санитар измами старци, взе им 120 лв.
Мним санитар измами старци, взе им 120 лв. / Дарик Шумен

Възрастно семейство от Нови пазар е било измамено от мъж, представил се за санитар, съобщават за Дарик от ОД на МВР-Шумен. 69-годишна жена подала сигнал за това в полицията. Тя обяснила, че 77-годишният й съпруг бил опериран и с множество заболявания.

Около 11:00 часа забелязала в предверието на дома им да влиза мъж, който обяснил, че търси възрастния човек. Заявил, че се познават и е дошъл да види какво е състоянието му. Впоследствие разяснил, че е работил като санитар. В хода на разговора казал на възрастните хора, че за зарастване на раната на 77-годишния мъж може да даде "прахче", към което се прибавят листа от ягоди. След това изпратил съпругата на възрастния мъж на двора да откъсне няколко листа от ягоди, а той излязъл след нея в коридора.

Болният дядо го забелязал, че рови в чанта  и му направил забележка. При влизането в къщата жената видяла,  че „гостът" се обува и си тръгва, обяснил й, че отива до дома си да вземе "прахчето". 77-годишният човек обяснил на съпругата си, че в нейно отсъствие мъжът е ровил в чантата й. Жената веднага проверила портмонето си, което там  и установила липсата на шест банкноти от по 20 лева. Пред полицаите измамената старица обяснила, че мъжът е на видима възраст около 30 години, среден на ръст, носел плетена шапка. По случая работи Районно управление Нови пазар.

От полицията отново предупреждават възрастните хора да бъдат внимателни и предпазливи при срещи с непознати лица. Извършителите на измами и кражби разполагат с богат репертоар от техники за отвличане на вниманието им и въвеждане в заблуждение. Най-познатите сценарии, по които се извършват подобни деяния са  разваляне и уедряване на банкноти, вземане авансово на пари за евтини стоки по домовете или за  транспортни разходи за услуга, за уреждане на документи за пенсии и социални помощи.