Кръстен бе Първият ученически възрожденски театър в Търговище
Кръстен бе Първият ученически възрожденски театър в Търговище / Диляна Стойчева
Търговище вече има театър, носещ името “Искра любородна”.

Кметът на общината д-р Красимир Мирев стана кръстник на Първия ученически възрожденски театър. Той е създаден с усилията и ентусиазма на ученици, учители и на ръководството на ІІ СОУ “Никола Маринов” в Търговище. Първото кратко представление, играно преди около две години в училището, е посрещнато от публиката много добре и така се заражда идеята за ученически възрожденски театър. Негов основен ръководител е учителят по история Здравка Радева.

На тържество в Хаджиангеловата къща д-р Мирев връчи на “Искра любородна” плакет с изрисуван грифон – гербът на града и обеща, че ако инициативата на училището се окаже успешна, за дейността на театъра ще бъде предоставена една от реставрираните възрожденски къщи в града, която трупата да ползва за сцена на своите родолюбиви спектакли.

По-късно в Хаджиангеловата къща, където се намира етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Търговище, се развихриха страстите от пиесата „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников. Първия ученически възрожденски театър на ІІ СОУ представи постановката в рамките на инициативата “Нощ в музея”.