Красимир Костов видя политически привкус в обвиненията на Шаренков за пречиствателната станция
Красимир Костов видя политически привкус в обвиненията на Шаренков за пречиствателната станция / netinfo

Кметът на Шумен Красимир Костов отвърна на нападките на областния управител Петко Шаренков, които той отправи със становище, разпространено до медиите по-рано днес.

„Въпреки заявената позиция на областния управител във връзка със спрените проекти на Община Шумен, считам, че становището му има политически привкус, особено поради факта, че се появява в навечерието на изборите. То може да обслужва нечии моментни интереси, но е против интересите на шуменци, които аз ще продължа да защитавам", заяви Костов.

По думите му проблемите, свързани с Пречиствателната станция за питейни води и Дома за стари хора, не бива да се разглеждат само на формална основа. „Считам, че така както те бяха обсъждани проект по проект при създаването на инвестиционната програма и утвърдени от правителството, по същия начин трябваше да бъдат разгледани, преди да бъдат спрени", допълни той и припомни, че пречиствателната станция за питейни води е проблем за шуменци с 30-годишна давност. „Питейните води са задължение на държавата и това, че община Шумен се ангажира да реализира този проект за 24 млн. лв. в рамките на три години, най-малкото е основание усилията ни да бъдат подкрепени от държавата. Специалистите знаят, че такава тежка процедура за 24 млн. лв. не може да бъде приключена в рамките на три месеца, затова считам, че трябва да ни бъде дадена тази възможност", каза Красимир Костов.

Градоначалникът застана зад идеята, че изграждането на пречиствателна станция за питейни води е от изключителна важност и настоя да бъде поискан по-внимателен анализ от премиера и служебното правителство.

„Считам, че е нужно и очаквам помощта и на областния управител заедно да потърсим пътища и да настояваме за продължаване на проекта за пречиствателната станция за питейни води. Що се отнася до Дома за стари хора, не е логично три дни преди подписване на договор за изпълнение да бъде прекратено финансирането. Ако бяхме подписали договора, до края на 2014 г. обектът щеше да бъде завършен и възрастните хора щяха да бъдат преместени в новата сграда. Затова считам, че трябва заедно да застанем зад мнението на всички шуменци, че двата проекта са много важни и нужни за града и за хората", коментира още Костов.