Край и начало за приемната грижа
Край и начало за приемната грижа / Борислав Курдов
Край и начало за приемната грижа
47082
Край и начало за приемната грижа
  • Край и начало за приемната грижа

Проектът „Приемна грижа" в България е на прага на нов етап от своето развитие. В края на тази година приключва реализацията му, като финансирането досега бе от УНИЦЕФ. Услугата няма да бъде прекратена. Сега предстои всяка община да кандидатства за доставчик на тази услуга пред Агенцията за социално подпомагане.

В Търговищка област приемната грижа се развива от 2007 година, като от 2009 г. финансирането бе осигурено от световната детска организация. За четири годишния период областта се нареди сред най-успешно развиващите приемната грижа в България. Заслугите за това са на областния център по приемна грижа, ръководен от Стефка Петрова.

Досега утвърдените приемни семейства в Търговищка област са 71. Били са с осем повече, но седем от тях са се отказали по една или друга причина. Децата, излезли от институциите и проблемни семейства и настанени в приемни такива са 68. Най-много са те в община Търговище. Тези дни първата приемна майка Галина Янева, заедно с екипа на проекта, отпразнува четири години от настаняването на Севинч в нейното семейство.

Стефка Петрова поясни, че три от децата, за които са се грижили приемни родители са вече осиновени. Други осем са реинтегрирани в биологичните им семейства. Две от децата, отглеждани от приемни майки, са с увреждания. Според специалистите от областния център по приемна грижа, практиката показва, че е по-добре да бъдат обхванати най-малките деца. Защото по-големите трудно свикват с живота в семейство, тъй като имат вече установени навици от пребиваването си в домове и институции, уточни Петрова.

Тя изрази надежда, че след приключването на проекта, приемната грижа ще продължи да се развива. Тя е полезна на първо място за децата и е в изпълнение на държавната политика за деинституализация, но и за приемните семейства, които превръщат грижата за децата в професия, смята Петрова.

Научихме още, че някои от семействата дотолкова са се привързали към отглежданите деца, че са заявили готовност да продължат да се грижат за тях под различна форма дори и след като навършат пълнолетие.

Край и начало за приемната грижа
netinfo