КЕВР: Цената на водата в Шумен не може да бъде намалена
КЕВР: Цената на водата в Шумен не може да бъде намалена / netinfo

„В момента ВиК-Шумен няма разходи, които може да редуцира, за да бъде намалена и цената на водата. Напротив - когато има повишаване на мътността от язовира, ВиК операторът прави допълнителни разходи за хлориране и дезинфекция на водата", обясни Ивайло Касчиев - началник отдел "Ценово регулиране и бизнеспланове - водоснабдителни и канализационнни услуги" към КЕВР в Шумен днес. Това се случи непосредствено след проведената закрита работна среща за обсъждане възможностите за удовлетворяване исканията на Гражданските инициативни комитети по отношение качеството и цената на питейната вода в Шумен.

По думите на члена на КЕВР Илиян Илиев проблемът не може да се реши с намаляване цената на водата. „Необходимо да се предприемат краткосрочни и дългосрочни мерки", коментира той.

Заместник-кметът на Шумен по строителство и екология Иван Йонков, от своя страна, попита: „Какво значи да се намали цената?" и допълни: „Не можеш да кажеш на едно търговско дружество, макар и през регулатор, цената на водата да бъде направена 50 стотинки. Морално справедливо е, но няма кой да покрие този разход. Справедливост и законова уредба са две различни неща. Въпросът е кой ще покрие разликата в цената. Ако операторът започне да го прави, той ще фалира на третия месец".