Кампания срещу насилието над деца провежда Комплекса за социални услуги
Кампания срещу насилието над деца провежда Комплекса за социални услуги / Дарик-Шумен

Комплексът за социални услуги-Шумен ще отбележи 19 ноември - Световения ден за борба с насилието над деца и 20 ноември - годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за защита правата на децата. За тези дни институцията е организирала кампания под мотото „Всяка детска съдба има име! Не на насилието!", съобщават от Комплекса. Партньори са oбщина Шумен, РД "Социално подпомагане", Отделите за закрила на детето, ОД на МВР и училища от Шумен.

Кампанията включва  конкурс за есе, рисунка и колаж в две възрастови групи: от 7 до 12 години и от 12 до 18 години. Награждаването на победителите в конкурса ще се проведе в Комплекса за социални услуги за деца и семейства на 18 ноември от 11:00 ч.

Близо четири от всеки пет случая на насилие над деца през 2010 г. са регистрирани в семейството. Наблюдава се тенденция за увеличаване на тези случаи спрямо 2009 г., сочи статистиката на Държавната агенция за закрила на детето, допълват от КСУ-Шумен.

С дейностите, посветени на Световния ден за превенция на насилието над деца Комплекса поставя началото на поредица от прояви, които ще бъдат част от Националната инициатива на Сдружение ИСДП „Престъпни ласки". Кампанията стартира на 22 ноември. Целта й е повишаване на обществената чувствителност към проблема за сексуално насилие над деца, предоставяне на информация на децата за мерките и средствата за закрила и др.