Фикрет Индже прикани бизнесмени от Югоизточна Европа да инвестират у нас
Фикрет Индже прикани бизнесмени от Югоизточна Европа да инвестират у нас / снимка: Дарик-Шумен, архив

Председателят на Управителния съвет на Североизточната българо-турска търговско-индустриална камара Фикрет Индже и изпълнителният директор на Камарата Венцислав Венков взеха участие в Икономическия форум за Югоизточна Европа, който се проведе в София в края на миналата седмица.

Форумът беше под егидата на министъра на иккономиката Божидар Лукарски. В него взеха участие над 600 участници от 12 страни. В рамките на събитието в столицата пристигнаха 12 министри на икономиката от Югоизточна Европа, както и множество представители на бизнеса от региона.

Фикрет Индже беше един от основните докладчици на кръгла маса „Инвестиционен климат и възможности за инвестиции в Югоизточна Европа", ръководена от председателя ня Агенцията за инвестиции Стамен Янев.

В словото си Индже акцентира на опита на „Алкомет", като една от проспериращите компании в България. Той се спря на финансовата стабилност в България, като главна предпоставка за успешна инвестиция, както и на редицата предимства, които предоставя страната ни на бизнесмените от чужбина. „България е едно много добро място да вложите парите си. Тук ще срещнете трудолюбиви и отзивчиви хора. На това един външен инвеститор трябва да отговори с добронамереност, честност и коректност. Тогава нещата се получават и аз и моята компания, а и много други бизнесмени сме пример за това", каза в словото си пред участниците в кръглата маса Фикрет Индже. Словото му беше пред голям брой представители на бизнеса, ръководители на агенции за инвестиции от Югоизточна Европа, много дипломати и акредитирани на Форума наши и чужди журналисти.

В рамките на събитието се проведоха дискусии по темата за инвестиционния план „Юнкер" - възможности за бизнеса от Югоизточна Европа, ролята на финансовия и частния сектор, за ролята и значението на свободните и специалните икономически зони, насърчаване на международната търговия в Югоизточна Европа и др.