ДСБ предлага увеличаване на санкциите за купуване на гласове
ДСБ предлага увеличаване на санкциите за купуване на гласове / Невена Николова

ДСБ ще предложи увеличаване на санкциите за купуване на гласове, които в момента са смешни. Това каза в Шумен зам.-председателят на партията Екатерина Михайлова. Ние искаме увеличаване на наказателната санкция лишаване от свобода и 100 000 лв. глобата при данни за купуване на гласове - допълни Михайлова.

Според тъмно сините трябва да има и политическа санкция за организаторите на купуването на гласове, която се изразява в това да се отнемат гласове от политическата партия, която е организирала подобно действие. Най-важното за нас относно реформата в избирателното право е да се предотврати политическата корупция – заяви Екатерина Михайлова и добави , че тя води до снабдяване с политическа власт, а това е много тежко престъпление и нарушение. ДСБ предлага още да има наблюдатели на целия изборен процес. От 2001 г. няма такова наблюдение и виждаме все по-тежки и драстични нарушения - допълни Михайлова.

По думите й, след парламентарните избори политическа партия "Демократи за силна България" би участвала в дясно-центристко правителство. Ние не можем да участваме в управление с БСП, ДПС и НДСВ - каза още Михайлова.

Доверието в правителството на Сергей Станишев в момента е под 15%, заяви Антоний Гълъбов, който участва в обучителен семинар на ДСБ в Шумен. Той направи сравнение с доверието в правителството на Жан Виденов, като заяви, че след подаването на оставка на това правителство доверието в него е било 16,5%. Подкрепата за отделните политически формации във властта е по –голяма отколкото в правителството на Станишев - каза още Антоний Гълъбов. Политологът добави, че политическата корупция е риск за националната сигурност.