Домашен арест за тримата, точили пари от банкови сметки, четвъртият – на свобода
Домашен арест за тримата, точили пари от банкови сметки, четвъртият – на свобода / Радка Минчева
Мярка за задържане "домашен арест" постанови Разградски окръжен съд за трима от арестуваните в София участници в престъпна група, източвала банкови сметки от страни-членки на ЕС. Непрецизно обвинение бе аргументът на магистратите, прокуратурата оттегли искането си за постоянно задържане под стража за четвъртия обвиняем.

Свидетелство за брак, актове за раждане на близнаци на три години и половина, медицинско за наложителна операция за изваждане на метална шина от крака бяха сред доказателствата, които защитниците на тримата подсъдими представиха в Разградски окръжен съд с искане за по-лека мярка за подзащитните им.

Един от тях – 37-годишният Камен Иванов от Търговище призна, че иззетите технически средства и информационни носители са негови. Жилището, в което са намерени, той обитавал заедно с 31-годишния Цветан Дамянов от София. Неговият адвокат поиска по-лека мярка от домашен арест, защото на Дамянов са налага медицинска операция, освен това е управител на търговско дружество, на което предстои получаване на лиценз от Комисията по хазарта и трябва да присъства лично. И за двамата съдът постанови "домашен арест", като обясни на Дамянов, че след съдебна експертиза може да поиска промяна на мярката, за да му бъде извършена операцията, а за търговската си дейност може да упълномощи друго лице.

Другите двата обвиняеми – братята Георги и Радослав Аневи – се явиха с по трима адвокати. Срещу Георги прокуратурата оттегли искането си и 33-годишният столичанин бе освободен, защитниците на 30-годишния Радослав твърдяха, че той е завършил Техникум по обществено хранене и няма технически познания, за да извършва деянията, описани в обвинението. Част от техническите средства са намерени на тавана на бащата на двама близнаци. Братята твърдяха, че не се познават с другите двама.

Обвинението срещу тях е за участие в организирана престъпна група и фалшифициране на банкови карти и използването им за източване на сметки от страни в ЕС. Съдът се съгласи с адвокатите, че обвинението е непрецизно и затова наложи втората по тежест мярка – "домашен арест". Според разследващи точенето на сметки е извършвано от около 3 години. Разкриването на схемата започва след като миналия октомври два банкомата на една банка в Разград бяха увредени, без от тях да са взети парите. Предполага се, че оттам е взета информация за направа на фалшиви карти.