Девет микросметища почистиха служители на горското стопанство в Търговище
Девет микросметища почистиха служители на горското стопанство в Търговище / Пресцентър на Североизточ държавно предприятие-Шумен

За по-малко от месец служителите на Държавно горско стопанство „Търговище", което е част от Североизточно държавно предприятие, почистиха 9 нерегламентирани сметища. От края на март до миналата седмица бяха събрани около 400 чувала с отпадъци. Съвместно с работници от кметствата бе организирано почистването на микросметища край селата Стража, Черковна, Руец, Овчарово, Дългач, Надарево. Нерегламентирани сметища бяха почистени и в горските територии, стопанисвани от ДГС „Търговище", край селата Александрово, Лиляк, Вардун, Пайдушко.
„Най-често замърсяванията се констатират край горски пътища, както и пътища от републиканската пътна мрежа, граничещи с горски територии. При извършените акции по почистване бяха събрани разнородни боклуци - от пластмасови опаковки до строителни отпадъци", коментира директорът на ДГС „Търговище" инж. Васил Василев. По думите му сериозно замърсяване се отчита и в районите, където има възлови чешми и обособени кътчета за отдих, както и често посещавани от туристите места като защитената местност „Божур поляна" и защитената зона „Марина дупка", която е част от Националната екологична мрежа НАТУРА 2000.
„В гората нашето кошче е раницата. За да се радваме на даровете на природата, трябва да ги пазим. Гората е на всички ни, затова е важно цялото общество да бъде съпричастно към усилията за опазването й", изтъкна инж. Василев. Той информира, че на местата, където често се образуват сметища, ще бъдат поставени табели с надписи: "Не замърсявай гората", "Раницата е твоето кошче", "Гората не е сметище".