/ dariknews.bg

19 деца от Художествената школа – лицей в град Херсон, Украйна ще посетят Шумен, за да участват в международния Летен пленер съвместно с техни връстници от „Арт“ школата към ЦПЛР-ОДК Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Пленерът ще се проведе от 19 до 27 юни и включва разнообразна програма - посещения на историко-археологически комплекси и музеи в региона, екскурзии до Варна и Велико Търново, както и ателиета на открито.

През първия ден групите от Шумен и Украйна ще участва в пленер, който ще се състои на брега на морето, а във втория са предвидени екскурзии до Белослав и Варна, в които ще разгледат Музея на стъклото, а в „морската столица“ ще посетят Катедралата „Свето Успение Богородично“ и Морската градина.

В третия ден групата ще участва в творческо ателие, което организират младите творци от шуменската „Арт“ школа. Участниците в пленера пристигат в Шумен на 22 юни. В програмата са включени посещение на Катедрата „Визуални изкуства“ в ШУ „Еп. К. Преславски“, както и мастър клас „Деца към деца“ – творческо ателие, организирано от гостите от Украйна.

В събота и неделя, 23 и 24 юни, младите художници от Херсон ще разгледат творческата база на ЦПЛР-ОДК Шумен, след което ще се включат в празника „Еньовден” в РБ „Стилян Чилингиров” и в ателиетата на открито. Денят ще приключи с екскурзия и посещение на историко-археологическите резервати в Мадара, Плиска и Преслав.

До края на гостуването си децата от Украйна ще разгледат паметника „Създатели на българската държава“, Шуменската крепост, ще разгледат къщите-музеи „Добри Войников”, „Панчо Владигеров”, ще посетят Регионалния исторически музей и ще се включат в организиран пикник на платото.

Те ще посетят още Велико Търново, където ще разгледат Художествената галерия „Рафаил Михайлов”, Самоводската чаршия и крепостта в старопрестолния град.

Творческият форум на младите художници от Шумен и Херсон ще завърши с обща изложба, която ще бъде открита в 16.00 часа на 26 юни, събота, в експозиционната зала на втория етаж в Художествената галерия „Елена Карамихайлова”.

Международният пленер е част от партньорството между общините Шумен и Херсон и се провежда като разменено гостуване на децата от двата града.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.