/ netinfo
Традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ започна в Шумен с превантивни беседи в училищата
 
Акцията обхваща времето от месец юни до месец август. Целта е да се ограничат причините и условията за настъпване на пътни произшествия с участието на подрастващи по време на летните месеци и ограничаване броя на пътните инциденти от този вид.

Предвид факта, че голяма част от пътните произшествия в това число и с пострадали деца, настъпват поради ниска култура на поведение както на децата, така и на техните родители или на лицата, полагащи грижи за отглеждането и възпитанието им, с цел осигуряване по-безопасна среда при движението на подрастващите по пътищата на страната през летните ваканционни дни, е предвидено провеждане на срещи и беседи с ученици, на които ще се дават конкретни препоръки за игра на безопасни места по време на ваканцията; управление на велосипед съгласно изискванията на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) според възрастта на децата; правилно движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в пътни превозни средства. 

Ще се разясняват административнонаказателната и наказателна отговорност при управление на моторни превозни средства от неправоспособни малолетни и непълнолетни. Предвидени са  специализирани полицейски операции в дните, в които са планирани ученически празненства за края на учебната година в различните възрастови групи, както и в дните на официално закриване на учебната година и засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения.

Специализирани операции ще се провеждат и през месеците юли и август. Те ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

Предвидени са съвместни проверки с органите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, регионалните структури на управленията по образованието и училищните ръководства за планиране на съвместни действия за обезпечаване сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци.

Създадена е организация за извършване инструктажи на водачите и проверки за недопускане управлението на автобуси с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози; ще се извършват проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните законови мерки.

За още новини от Шумен харесайте страницата във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.