Д-р Адемов: Болници ще фалират, но след изборите
Д-р Адемов: Болници ще фалират, но след изборите / Радка Минчева
Д-р Адемов: Болници ще фалират, но след изборите
38226
Д-р Адемов: Болници ще фалират, но след изборите
  • Д-р Адемов: Болници ще фалират, но след изборите

Малки общински болници ще фалират, но това ще се случи следващата година, след изборите - прогнозира в Разград депутатът от ДПС и член на здравната комисия в парламента д-р Хасан Адемов. Според него лечебни заведения с под 50 клинични пътеки няма да издържат финансово и управляващите ще скърпят положението с отлагане на плащания, за да няма сътресения в сектор здравеопазване в навечерието на изборите.

Според д-р Адемов до фалити ще се стигне заради методиката за разпределение на средствата за болнична помощ, която здравната каса още не е утвърдила.

Ако така се приеме методиката, ще има болници, които ще фалират - малките, общинските, тези, които имат под 50 клинични пътеки. С цената, която ще им плаща касата, те няма да издържат финансово, но не смятам, че в предизборна година ще си позволи правителството експеримент с общинските болници. Да поставиш на изпитание достъпа до здравеопазване на една голяма група хора означава, че преценката трябва да бъде малко по-добра.

Мисля, че по  някакъв начин с отлагане на плащания ще се закърпи положението, за да може да се преодолее изборната година и каквото ще става, ще е следващата година, защото при всички закони, които се приемат, включително и  пенсионната реформа, се заобикаля изборната година. Така че и сектор здравеопазване ще бъде регулиран от гледна точка на това да не създава предизборно напрежение.

Основният принцип в методиката е отворено бюджетиране в рамка - съобщи депутатът от ДПС. Националната здравна каса определя по месеци разходите за цяла година, а регионалните каси определят задължителни прогнозни стойности за болничното лечение за тримесечия.

Принципът на отворено бюджетиране в рамка  прилича на отворени прозорци на затворена къща.

Д-р Адемов коментира, че сред проблемите в системата на здравеопазването е конфликтът между изискванията по стандартите на здравното министерство и по клиничните пътеки на здравната каса.

За да сключи болницата договор по определени клинични пътеки трябва да отговаря на определени условия, заложени в рамковия договор, които условия за съжаление надвишават това, което е казано в стандартите. Тоест министърът ти е дал разрешение, изведнъж касата ти казва, не, ти трябва да отговаряш на по-високи условия, за да сключиш договор. Това трябва да бъде преодоляно.