Четирите станции по проекта “ФАЗЕП” в Търговище са поставени
Четирите станции по проекта “ФАЗЕП” в Търговище са поставени / netinfo
На 17 юли ще бъде предадена официално системата за наводнения по проекта “ФАЗЕП”, с проектанти френската консултантска фирма “СОГРЕА”, според зам.-кмета на Община Търговище Румяна Атанасова. Проектът ще продължи до края на декември със събиране и обобщаване на информация, след това българска фирма ще поеме работата с новите устройства за измерване нивата на реките Врана и Сива и количеството на валежите.

Проектът се финансира от Френското министерство на икономиката и финансите чрез френски публични фондове. Целите на проекта са две - създаване на картография на наводняемите зони и изграждане на местна система за оповестяване с получаване на точна информация за събитието. В първата фаза е осъществено определяне на хидравличните характеристики, история на високите води, анализ на честотата и количеството на валежите, изготвена е картография на наводняемите зони.

Четири са поставените станции - две за измерване навалежите /хижа "Младост" и с. Александрово/ и още две за водните количества на реките Врана и Сива /в с. Лиляк и на кариерата до Търговище/.