/ iStock/Getty Images
Съдът одобри четири от петте искания на Окръжната прокуратура в Шумен и определи най-тежката мярка за неотклонение спрямо трима мъже и една жена, обвиняеми за производство и държане без надлежно разрешение, в съучастие, на високорискови наркотични вещества в големи размери, предназначени за разпространение. Втората жена, обвинена за същото престъпление, остава под "домашен арест". Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

По данни на съдебната институция, петимата са задържани на 28 декември, когато на територията на стара мелница в село Златна нива са установени четири броя хладилни камиона, оборудвани с добра охладителна и отоплителна техника, пригодени за отглеждане на марихуана. Намерени и иззети са 1200 обрани растения, както и 400 - в саксии. В помещение в мелницата, пригодено за сушилня, са намерени и над 10 килограма готова сушена продукция на стойност 65 000 лева.

Откриха големи количества марихуана за 65 000 лв. в стара мелница в Шуменско


Поради тежестта на престъплението, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от три до 12 години и глоба в размер от 10 000 до 50 000 лева, прокуратурата внесе искания за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на петимата. Шуменският окръжен съд одобри четири от тях - на тримата мъже - А.В. (47 г.), К.Д. (35 г.) и М.И. (34 г.) и на една от жените - Л.П. (21 г.). С.С. (27 г.) остава под "домашен арест".

Действията по разследване на случая продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Шумен.