Чакаме валежи, КАТ призовават за внимание на пътя
Чакаме валежи, КАТ призовават за внимание на пътя / Дарик Шумен, Юлия Христова

Очаква се рязко влошаване на времето, заледени участъци и снегонавявания. Най-сериозни затруднения се очакват в планинските райони и в Северна България, съобщават от КАТ-Пътна полиция. От службата призовават водачите за повишено внимание на пътя, съветват още и да се избягва шофирането, ако не е наложително.

При пътна злополука сигнализирайте на телефони 112 или 166. 

Има опасност да възникнат затруднения при преминаването през ГКПП Илинден и ГКПП Златоград заради очакваното предстоящо  застудяване и снеговалежи, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция". Пътищата на българска и гръцка територия и към двата гранични пункта са със стръмни участъци и опасни завои. Затова пътуващите през двата планински пункта леки и товарни автомобили трябва да бъдат снабдени с вериги. През ГКПП-Златоград могат да преминават само леки коли и микробуси.

В София все още не вали сняг, времето е слънчево, но от Столичния инспекторат уверяват, че всички почистващи фирми са в готовност да реагират при евентуално заледяване на улиците, по които минава градският транспорт, и тези с обществена значимост.

Силният вятър в столицата тази нощ е повалил 12 дървета, съобщиха от „Гражданска защита". Няма данни за пострадали хора. Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН бурен вятър духа в Монтана, Оряхово, Шумен, Кнежа, Ловеч, Свищов, Русе, Варна, Кърджали, Хасково. Най-силен е вятърът в Сливенско - 24 м/сек.

Пристанище Варна е затворено за всички кораби. Забраната е в сила от снощи заради силния вятър от север във Варненския залив, съобщи за Дарик дежурният в рейдовата кула на порта. Той допълни, че предупреждението на метеоролозите за буря в Черно море  все още не отменено. Вятърът е със скорост от 8 до 10 м/сек, като поривите му достигат до 12 м/сек.

В „Гражданска защита" няма постъпили сигнали след силния вятър тази нощ, каза за Дарик шефът на дирекцията инж. Владимир Иванов. Пътните настилки са мокри и хлъзгави. В областта все още няма валежи от сняг, допълниха от „Пътна полиция".

Сняг, придружен от силен вятър, вече заваля в много райони в страната. На прохода Предела се е образувала тънка снежна покривка.

Смолян и Пампорово обаче осъмнаха тази сутрин без сняг, но температурите в Родопите паднаха с повече от 6-7 градуса. В момента в областния град термометърът сочи 1 градус,  а силният и студен вятър е свидетелство, че зимата настъпва с всичка сила. За около 10 минути в административната част на Смолян беше нарушено електрозахранването.

От Областно пътно управление съобщиха, че по високите и сенчести места има заледявания, пътните служби ги опесъчават, но от там съветват водачите да бъдат внимателни. Паднали камъни е имало тази сутрин по пътя Соколовци-Рожен", както и паднало дърво по пътя към „Превала" . Проблемите са отстранени своевременно, каза дежурният в пътното.

Пазарджик
и региона са в готовност за зимата и първия сняг, който се очаква да завали в цялата страна през почивните дни. По препоръка на кмета на областния град Тодор Попов снегопочистващите фирми ще започват да чистят снега, когато той натрупа 2 см.

В сила остава обявения вчера код „оранжев", втора степен за опасно природни явления. Във всички области предупреждават за силен вятър с пулсации от 18 до 24 м/сек, което е от 65 до 85 км/ч. Със силен и бурен северозападен вятър ще продължи да нахлува много студен въздух, съобщават метеоролозите. Дъждът и в Югоизточна България ще премине в сняг. В североизточните райони ще има условия за снежни виелици. От северозапад облачността ще продължи да се разкъсва и намалява, но над източната половина ще остане значителна и там ще превалява сняг.