Българският цигулар с международна кариера Марио Хосен ще демонстрира майсторството си на сцената на концертна зала „Проф. Венета Вичева“
Българският цигулар с международна кариера Марио Хосен ще демонстрира майсторството си на сцената на концертна зала „Проф. Венета Вичева“ / netinfo
Българският цигулар с международна кариера Марио Хосен ще демонстрира майсторството си на сцената на концертна зала „Проф. Венета Вичева“ в петък. От 19:05 часа започва концертът посветен на 110-годишнината от рождението на яркия български композитор Марин Големинов /1908-2000/ с изпълнение на неговия Концерт за цигулка и оркестър.

Този красив концерт е написан през 1968-1969 г. за виртуоза Боян Лечев /баща на Иван Лечев от ФСБ/, който го изпълнява в Русе, София и Видин. Утре и шуменци ще могат да му се насладят след като повече от 30 години не е бил изпълняван в България. Под диригентството на Станислав Ушев ще чуете още две новаторски произведения, белязали музиката на XX век – прелюда „Следобедът на един фавн“ от френския импресионист Клод Дебюси и „Танци от Галанта“ от унгарския композитор Золтан Кодай.

Цигуларят Марио Хосен  живее във Виена, пътува по света като солиращ артист и гост професор. Определя се като „гражданин на света”. Във вените му тече българска, гръцка, еврейска, коптска и арабска кръв. Потомствен музикант, цигулар от международна величина, той неслучайно е наричан „Българският Паганини”. Виртуозен изпълнител с изумителна техника и романтична чувствителност, Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската Национална банка. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари