Борисов за Хитрино: Призрачното село днес напролет ще бъде едно от най-хубавите
Борисов за Хитрино: Призрачното село днес напролет ще бъде едно от най-хубавите / DarikNews.bg, Деян Герговски

„Призрачното село" днес на пролет ще бъде едно от най-хубавите села. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов на брифинг в село Хитрино. „То и беше едно от най-хубавите села, защото над 15 милиона са сложени в него. Кметът може да го потвърди", допълни Борисов.

Премиерът посочи, че днес ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров.

„Той ще ни каже кога да вдигнем цистерните. Площадките са готови, крановете са там, всичко е готово. Когато кажат прокурорите започваме да изкарваме цистерните. Има още една цистерна, която пропуска, нея я охлаждаме, другата я запушихме", каза Борисов.

Говори кризисният щаб: Каква е ситуацията в Хитрино

„По сметките на Хитрино има 5 милиона, другите 5 милиона чакат по социалните програми. Те са на тяхно разположение. 10 къщи ще се направят безвъзмездно, освен това с кмета сме се разбрали - в момента, в който техническите лица кажат, че хората могат да се върнат, заедно с тях да дойдат строителните материали. Едновременно с това сме подготвили дограми, прозорци, керемиди и ще оправим включително селскостопанските сгради на хората. Така сме се разбрали със Строителната камара, така че тези, които ще могат да стоят тук в домовете си да може за ден, ден и половина да могат да бъдат отремонтирани. На тези, на които са им разрушени къщите ще седнат с архитектите и инженерите на площадката, на която са били къщите, плюс 10-20 квадрата, това не е от значение, ще им бъдат изградени нови къщи", обясни премиерът.

„Те ще бъдат наблюдавани от самите собственици. Имаме готовност с Бъчварова. Фургоните чакат. Ако пожелаят хората да са си до имота, ще им сложим фургона до имота, ако искат на площадката, подготвили сме им и площадка", каза още премиерът, като допълни, че предстои кметът на Хитрино да уточни с всеки един от жителите на селото как да се действа от тук нататък.

Кметът на Хитрино: Гарантирам, че дарените средства ще отидат по предназначение

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил от своя страна посочи, че до края на седмицата общината ще получи 10 000 лв. по сметката си - 5 млн. лв. от Министерския съвет и 5 млн. лв. от Социалното министерство.

„Искам да благодаря на всички за помощта. Хората ще гласуват обществен съвет. Тези пари няма да бъдат изхарчени без разрешение от мен. Аз съм гаранцията тези пари да стигнат до нуждаещите се в Хитрино. Никой няма да си позволи някой лев да бъде изхарчен извън нуждите на хората", категоричен беше кметът на Хитрино.