Библиотеката в Шумен с Национална награда Христо Г. Данов
Библиотеката в Шумен с Национална награда Христо Г. Данов / netinfo

Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен получи Националната награда “Христо Г. Данов” в категория "Библиотеки и библиотечно дело”. Наградата се присъжда за цялостната дейност и приносът и за реализиране на множество иновационни проекти в областта на библиотечните процеси и дейности. Церемонията по награждаването се състоя в Пловдив в Къща-музей “Христо Г. Данов”.

Наградите бяха връчени в рамките на литературния форум „Пловдив чете” и по повод 180 години от рождението на книгоиздателя Данов. Специално за церемонията пристигна и министърът на културата Стефан Данаилов.

По традиция организатори на събитието са: Министерство на културата и Община Пловдив, отдел “Култура”. Националната награда “Христо Г. Данов” е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”.

Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в Пловдив. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Съставът на журито се определя със заповед на министъра на културата и се обявява при връчването на наградата. Присъждането на наградата се извършва чрез журиране в два кръга. Наградният фонд може да се попълва и с дарения от лица и организации.

Любомир Левчев получи наградата „Христо Г. Данов” за цялостен принос в българската литература на церемония в Дановата къща в Стария Пловдив. Наградата – Златен ритон, и Дановия символ – бухалчето – му връчи министърът на културата проф. Стефан Данаилов.

Сред носителите на голямата награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в българската литература са Блага Димитрова, Радой Ралин, Генчо Стоев, Ивайло Петров, Константин Павлов, Валери Петров, Александър Шурбанов.