Апелативната прокуратура във Варна подготвя протест до Върховния касационен съд (ВКС) с искане за по-тежко наказание за 19-годишния Жечко Кюркчиев от Шумен.

Той причини тежко пътнотранспортно произшествие във вечерните часове на 28 септември 2022 г. на кръгово кръстовище на бул. „Цар Симеон Велики“ в града, при което загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена бе със средна телесна повреда след катастрофата.

Шуменци протестираха срещу условната присъда на шофьора, който уби млада жена

Това съобщиха от пресцентъра на съдебната институция. И отбелязват, че прокурорът по делото от Апелативната прокуратура във Варна е категоричен, че именно заради високата скорост, с която е предизвикано пътното произшествие, наказанието на виновния трябва да бъде ефективно, като протестът ще бъде внесен във ВКС в законоустановения срок от 15 дни. 

След обжалване на решението на първоинстанционния Шуменски окръжен съд, Апелативният съд във Варна намали присъдата на Кюркчиев от 3,4 години „лишаване от свобода“, като постанови 19-годишният мъж да търпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години, като отложи изтърпяването му с пет години изпитателен срок.

Десетки шуменци протестираха на 7 декември срещу постановената от Варненския апелативен съд условна присъда за Жечко Кюркчиев. Адвокат Борислав Борисов, представляващ конституираните като частни обвинители роднини на Светомира Станчева и бащата на загиналото момиче Анатоли Накев 
Станимир Савов, БТА