500 състезатели пристигат за Световното по ракетомоделизъм
500 състезатели пристигат за Световното по ракетомоделизъм / Дарик-Шумен, архив

България ще бъде домакин на Световното първенство по ракетомоделизъм през тази година. Шампионатът ще се проведе на полигона до село Златна нива, община Каспичан. Форумът се провежда веднъж на всеки две години, а страната ни не е била домакин на такъв шампионат от 1985 г. Домакин на шампионата и основен организатор е Клуб "Моделист" - Каспичан.

Над 500 души от 20 страни ще участват в първенството. То ще се проведе в няколко възрастови групи в 8 категории и ще продължи от 22 до 30 август. Сред участниците има представители на САЩ, Китай, Русия, Полша и др.

Официалното откриване на Световното ще се състои на 23 август от 20:00 ч. на старините в Плиска, където са подготвени много забавления и изненади за гостите, на церемонията може да присъства всеки, който желае може да присъства. Това обясни на пресконференция по-рано днес директорът на първенството Пламен Станков.

Състезателният 24 август ще започне с демонстрации от страна на отбора на САЩ, който ще покаже последните тенденции в авиомоделизма отвъд океана. През останалите дни състезанието ще се провежда от 07:30 до 19:30 ч. Най-атрактивния клас "S7 - Копия на действителни ракети" ще се състои на 28 август.

500 състезатели пристигат за Световното по ракетомоделизъм
netinfo

Треньорът на българския национален отбор Тодор Драганов заяви, че подготовката на състезателите е преминала добре и очакванията към тях са високи. „Радваме се, че след дълго българско отсъствие може да се завърнем и се надявам на добро представяне", заяви той.

Организаторите на състезанието от Каспичан изказаха своите благодарности за развитието на ракетомоделизма в България към колегите си от Ямбол, Горна Оряховица, Севлиево и Пещера.