4 села в община Шумен без ток, 3 - без вода, част от автомагистрала Хемус - затворена
4 села в община Шумен без ток, 3 - без вода, част от автомагистрала Хемус - затворена / Невена Николова

Четири села в община Шумен са без ток, това стана ясно на провелото се рано тази сутрин заседание на Кризисния щаб. Към момента без електричество са селата Лозево, Панайот Волов, Салманово и Струйно. Вода няма в селата Велино, Средня и Черенча.

В момента улиците в града са почистени от снега, но заледени. „Третираме леда с инертни материали, но в някои невралгични точки има проблем заради авария на ВиК", обясни управителят на „Титан - БКС" Христо Николов. Той докладва пред кмета, че всички 66 улици, които фирмата почиства, според концесионния договор, са били обходени около 20 пъти. „Вчера лугирахме, но след това лугата се изми, фракцията към момента не действа и днес ще продължим да опесъчаваме улиците", обясни Николов.

Според кметът на Шумен Красимир Костов служителите на фирмата трябва да чистят улиците с повече усилия. „Към момента вашите оператори минават само линейно", заяви градоначалникът.

Половината от стръмните улици в града са почистени и обработени с фракция. По нареждане на градоначалникът те ще бъдат опесъчени. „Проблемен е пътят към с . Велино, където е изпратен роторен снегорин", каза Данко Добрев от фирма „БАРС". Той уточни, че ще са необходими около 3 часа за да бъдат разбити преспите и още 2, за да се почисти пътя. „Към 11 часа обстановката ще се нормализира", допълни той.

От Пътна полиция КАТ съобщиха, че в момента движението се извършва при зимни условия. Затворена за движение е автомагистрала Хемус от Нови пазар до пътната връзка с Шумен. Късно снощи там е имало закъсали коли и автобус, които към 1:00 часа са били изтеглени. По пътя Шумен - Веселиново движението се извършва с вериги. Поради навявания са затворени за движение пътните отсечки от Нови пазар към Каолиново и Хитрино. Аварирали в преспите автомобили е имало и по пътя Шумен - Царев брод- кв."Макак".  Екипи на „Гражданска защита" са изтеглили закъсалите коли, част от хората в тях са били от града и са се прибрали по домовете си. Две момчета са били приютени в дома на тракторист от „Макак", който е участвал в разчистването на пътя. По информация на Дарик на разклона за кв."Макак" все още има около 8 автомобила, които не са изтеглени, хората от тях обаче са изведени.

„Към момента всички училища и детски градини имат готовност да започнат учебните занятия", съобщи Найден Косев, директор на дирекция „ Образование, просвета и младежки дейности". Учениците от селата Овчарово, Илия Блъсково и Благово няма да могат да бъдат превозени до средищното училище в с. Дибич. Децата от селата Черенча и Средня също няма да могат да стигнат до средишното училище в с. Градище.

Няма проблеми с извозването на хемодиализните. Всички социални заведения и домове функционират нормално.  

Цялата информация от заседанието на Кризисния щаб ще бъде обобщена и изпратена до областния управител - заяви кметът Костов.