3 опасни свлачища се активизираха в Шумен, готвят евакуация на населението
3 опасни свлачища се активизираха в Шумен, готвят евакуация на населението / netinfo

Свлачища и срутища са се активизирали в община Шумен след последните проливни дъждове, като най-опасните участъци се намират на ул. „Шуменска крепост", в близост до спирката на бившето „Зиено" и в село Новосел. Това информира на брифинг по-рано днес главният специалист в отдел "Превенция и дейности по защита на населението" в Общината Красимир Косев.

По думите му в участъка до „Зиено" пътят е застрашен. Вече са взети мерки за укрепване на бреговата ивица и ограничаване на движението в едната лента, тъй като има опасност от пропадане при преминаване на камиони и автобуси.

Активизиралото се свлачище на ул. „Шуменска крепост" пък вероятно ще доведе до евакуиране на населението, ако процесите продължат. Към момента то достига дворовете на 3 къщи, в които живеят 12 души. „При влошаване на ситуацията на собствениците на имотите ще бъде връчена заповед от кмета на Шумен за извеждането им", обясни Красимир Косев.

В село Новосел свлачището е достигнало до 7 двора. Там започва изграждане на отводнителна канавка.

„Не сме предпазени от такива ситуации. Дори едно семейство да пострада, това си е трагедия", каза още Косев, припомняйки на гражданите да подават сигналите си за наводнения и паднали дървета на телефон 112.

Той допълни, че при евентуална необходимост от евакуиране на население в Шумен в готовност да се включат са близо 20 доброволци.

След последните проливни дъждове наводнени са още избени и приземни етажи в селата Ивански, Илия Блъсков, Салманово и Белокопитово.

Отново се е наводнило и избеното помещение на Детска ясла № 6 в Шумен, където подпочвените води се отприщват при всяко покачване на реката.