Христина Стоянова
Христина Стоянова / Христина Стоянова

Община Шумен съвместно с детските градини в града организира богата програма от събития, с които през 2019 г. ще бъдат отбелязани 130 години от началото на предучилищното образование в града.

С флашмоб на открито под мотото „Бъдещето на Шумен е при нас. Аз съм детски учител“ пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ бе открита празничната програма, посветена на годишнината.

Христина Стоянова
Христина Стоянова


В края на месеца предстои детският театрален фестивал „Коломбина“, който се организира всяка година от ДГ „Изворче“.  Той ще се проведе на 28 и 29 март в залата на Младежкия дом. В тазгодишното издание на фестивала участие ще вземат над 250 деца от 12 детски градини от Шумен, Варна, Каспичан, Добрич, Карлово и др., които ще се борят за голямата награда – „Златна Коломбина“, а за всички малки таланти са предвидени индивидуални награди и значки с логото на фестивала, обясни Даниела Димитрова, директор на ДГ „Изворче“.
 

Христина Стоянова
Христина Стоянова

В програмата за честванията е включен и фолклорният конкурс „Да съхраним традициите“, който ще се проведе на 18 април в Младежкия дом. Освен от Шумен и региона, в него ще участват детски градини от Варна, Ямбол, Сливен и Нова Загора. Те ще бъдат разпределени в четири категории: фолклорно-етнографски жанр /обичай или празник/, български народни танци, фолклорно пеене и изобразително-приложно изкуство, съобщи директорката на ДГ „Слънце“ Мима Желева. На 23 април от 09.30 ч. започва състезанието „Малкият математик“ с участието на деца от 16 детски градини в Шумен и деца от трите подготвителни групи към училищата в града. Надпреварата ще се състои в залите на Педагогическия факултет към ШУ „Еп. К. Преславски“. Отбори от по три участници чрез занимателни игри ще решават тестови задачи, като по този начин децата едновременно се учат и забавляват.

 

Христина Стоянова
Христина Стоянова

Традиционният спортен празник „Весел старт“ ще бъде на 15 май от 17.30 ч. в зала „Арена Шумен“. В него ще участват 580 деца от подготвителните групи от всички детски градини, както и техните родители. На 28 май от 17.00 ч. в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ детска градина „Светулка“ ще представи своя мюзикъл Безсъници около Дюлон. На 1 юни – Деня на детето е предвидено карнавално дефиле с участието на деца и родители. По повод годишнината на 7 юни от 20 часа в хотел „Шумен“ ще бъде организирана „Среща на поколенията“ за бивши и настоящи учители, отдали знанията и уменията си с любов и грижа към шуменските деца. Проявите по случай 130-годишнината от началото на предучилищното образование в Шумен ще продължат до края на месец ноември.

130 ГОДИНИ ПРЕДУЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ В ГРАД ШУМЕН, 2019 ГОДИНА 

П Р О Г Р А М А

Месец март

Урок по родолюбие (с участието на Искрен Красимиров – Сдружение „Незабравимата България”) ДГ „Буратино”, ДГ „Космонавт” и ДГ „Братя Грим”, 7 март, начало: 10.00 ч., място: ДГ „Космонавт”

„Европа в Шумен” – Кръгла маса с участието на педагози от осем европейски държави, участници в програма „Еразъм+”, директори и учители от детски градини в град Шумен на тема: „Възможности на програмата „Еразъм+“ за сътрудничество, иновации и обмен на добри практики в предучилищното образование” – организатор: ДГ „Братя Грим”, 19 март, начало: 13.30 ч., място: Сесийна зала – Община Шумен

Тържествено откриване на 130 години предучилищно образование в град Шумен, Флашмоб на тема: „Бъдещето на Шумен е при нас. Аз съм детски учител”, 22 март, начало: 17.30 ч., място: пред ДКТ „Васил Друмев”

ХІІІ детски театрален фестивал „Коломбина” – Организатор: ДГ „Изворче” и Община Шумен, 28 – 29 март, начало: 09:30 ч., място: Общински младежки дом

Месец април

35 години ДГ „Дружба” – „Един незабравим ден в детската градина” – юбилеен концерт, 17 април, начало: 17:30 ч., място: ДКТ „В. Друмев”

Фолклорен конкурс „Да съхраним традициите – организатори: ДГ „Слънце” и Община Шумен, 18 април, начало: 09.00 ч., място: Общински младежки дом

Състезание „Малкият математик” – с участието на деца от 16 детски градини в град Шумен, 23 април, начало: 09:30 ч., място: Педагогически факултет на ШУ

85 години ДГ „Звънче” – юбилеен концерт, 24 април, начало: 17.00 ч., място: НЧ „Д. Войников”

Месец май

„Музиката и спорта в детската градина” – концерт на ДГ „Конче-вихрогонче”, 9 май, начало: 17:00 ч., място: Общински младежки дом

ХХІ Спортен празник „Весел старт” – организатори: Община Шумен и детски градини, 15 май, начало: 17:00 ч. място: Зала „Арена – Шумен”

55 години ДГ „Смехорани” – „Хубост за бъдни времена” – юбилеен концерт, 20 май, начало: 17:30 ч., място: ДКТ „В. Друмев”

„Безсъници около Дюлок” – детски мюзикъл с участието на деца от ДГ „Светулка”, 28 май, начало: 17:00 ч. място: ДКТ „В. Друмев”

Месец юни

Ден на детето – Карнавално дефиле с участието на деца и родители от детските градини от град Шумен, 1 юни, начало: 10:00 ч., място: Областна управа – Градска градина

Поздравителен концерт за работещите в системата на предучилищното образование, юни, начало: 18.30 ч. място: ДКТ „В. Друмев”

Среща на поколенията, юни, начало: 20.00 ч. място: Гранд хотел „Шумен“

Месец септември

Научно-практическа конференция – 130 години предучилищно образование в град Шумен, 26 – 27 септември

Месец октомври

Детска спортна олимпиада на дружбата – организатори: ДГ „Дружба” и Община Шумен

Месец ноември

30 години ДГ „Изворче” – юбилеен концерт, място: ДКТ „В. Друмев”