13 аварии вече са отстранени, споделя управителят на ВиК-Шумен Илиян Илиев. Ремонтните дейности вървят по план.

Днес в късния следобяд ще стане ясно кога ще бъде пусната водата. Екипите на ВиК Шумен вече ще работят и паралелно с колегите си от Търговище, които също ще отстраняват аварии.

Работи се и по голямата авария, оставила без вода Шумен в сряда вечерта.

Тя е край Дивдядово.

Очаква се да бъдат отстранени още 12 аварии. 
 

ВИК Шумен ремонт
dariknews.bg, Деян Герговски


Припомняме, че ВиК авария предизвика изтеглянето с един ден на голям планов ремонт по довеждащия водопровод на Шумен. Преди седмица бе изготвен план за отстраняването на 20 аварии по трасето и бе решено водата да се спре в петък сутринта, а водоподаването да бъде възстановено в неделя.
 

ВИК Шумен ремонт
dariknews.bg, Деян Герговски


Изтеглянето с 24 часа на ремонтa, според ВиК – Шумен, означава и ден по-рано водата да дойде.
 

ВИК Шумен ремонт
dariknews.bg, Деян Герговски


Докато водата бъде пусната – вариантите за спасение са или разходка до съседен град с вода, или пълнене на туби с вода от чешмите в града. Според Йордан Русев това въобще не е нормално, тия години, те ни върнаха 100 години назад.

Ивайло Бонев смята, че целта е да се оправят нещата, по-добре 2 дена без вода, отколкото месец без вода. Без вода ще се справи къде на работа, къде с малко по-малко харчове на вода и така. 

Ведат Хюсеин споделя, че като си ходи всяка седмица на село, си пълни оттам: "Ние имаме вода хубава, от гората си идва чиста и за пиене оттам – винаги."

Вариант е и промоцията, която предлагат в голяма хранителна верига. Там предлагат палет с вода за 100 лева. Осигуряват и доставка до дома. 
 

ВИК Шумен ремонт
dariknews.bg, Деян Герговски


Стоян Вълчев, експерт продажби, казва Предложихме на нашите клиенти да се възползват от 10% отстъпка на всички води, които не са в акция. И да ги доставим до дома на хората, като промоцията важи за 4 броя води. В момента 3-4 пъти повече заявки получваме на имеила и по телефона, очакваме до края на деня 10 пъти повече работа да имаме от обикновено по доставките. Това по-скоро е социална услуга. Искаме да стигнем до хората, да им помогнем, защото – неприятно е – 3 дена нямаш вода.

ВИК Шумен ремонт
dariknews.bg, Деян Герговски


С бутилки и бидони е решен и проблемът в учебните заведения и детските градини. Именно заради тях се планираше водата да бъде спряна през почивните дни.

Това, което виждате – обслужва хигиенно децата в яслата, казва Теодора Стоянова, директор на ДЯ „Звездици“. Служи за почистване на гърненцата. Има си кофи, има си бидони...Искрено се надяваме до утре, живот и здраве, да може да издържим на безводието, допълва тя.

Ако няма вода в неделя вечерта, да естествено – пак ще комуникираме и ще обсъдим вариантите – може би – от другите населени места, където има питейна вода, да се допълнят бидоните – съдовете, които са за резервна вода за битови нужди, казва Светлана Маркова, зам.-кмет на община Шумен.
 

ВИК Шумен ремонт
dariknews.bg, Деян Герговски


Според плана на ВиК Шумен за 36 часа трябва да се отстраняваня близо 20 аварии. След това – започва пълнене на системата.

Тя е система от тръби – отнема приблизително 6 часа, за да се стигне до пълненето на последния водоем, който е в града – най-висока зона, отбелязва Галин Ганчев, ВиК Шумен .

Водата към град Търговище, който също се захранва от язовир Тича, планово се спира тази сутрин – причината – отново ремонти по довеждащия водопровод.