Живущи в бившето АОНСУ поискаха съдействие от областния управител и кмета
Живущи в бившето АОНСУ поискаха съдействие от областния управител и кмета / Дарик Русе, архив

Областният управител Венцислав Калчев и неговите заместници Айлян Карамехмедова и Милена Хинкова се срещнаха с живущите в блока на бившето АОНСУ. Днес те протестираха пред сградата на Общинска и Областна администрации. Калчев прие в кабинета си шестима от протестиращите, сред които и домоуправителя Иван Марчев и заяви пълната подкрепа на Областна администрация за оказване на необходимото съдействие за решаване на проблемите на живущите в блока.

По време на разговорите стана ясно, че те са подали молба в деловодството на Община Русе с искане за промяна на статута на сградата от административна в жилищна. Тази промяна е необходима, за да могат живущите в блока да получат персонални партиди за ток и вода и да заплащат по цени за бита. За да стане това е необходимо решение на Общински съвет Русе.

По-късно, по инициатива на Калчев, се проведе втора работна среща. На нея присъстваха заместник областните управители, кмета на община Русе Пламен Стоилов, домоуправителя Марчев и Христофор Филев, управител на РОЦ Русе и Разград на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД. От срещата стана ясно, че е необходимо да се проведе общо събрание на живущите, на което да се излъчи упълномощен представител, който да поиска от ЕНЕРГО-ПРО разкриване на нова партида на живущите. По този начин ще се стигне до разсрочено плащане на задълженията и пускане на тока.

Заместник областният управител Милена Хинкова се ангажира лично да проведе среща с адвоката на живущите в блока на бившето АОНСУ и да ги консултира по отношение на необходимите стъпки, които следва да предприемат за разрешаване на казуса.