Започва делото с д-р Теодора Константинова за конфликт на интереси
Започва делото с д-р Теодора Константинова за конфликт на интереси / Дарик Русе

В Русенския административен съд започва дело за установяване на конфликт на интереси при д-р Теодора Константинова. Общинската съветничка беше обвинена в конфликт на интереси във връзка с гласуването за увеличаване капитала на русенската болница. Административният съд беше сезиран от Комисията за установяване на конфликт на интереси /КУКИ/ към Общинския съвет. Комисията пък излезе с решение и заседава след внесена жалба от председателя на местния парламент доц. Васил Пенчев.

Още през ноември председателят доц. Васил Пенчев и управителя на русенската болница д-р Минчо Вичев на пресконференция се обединиха около становището, че акушер-гинеколожка се е обявила срещу увеличаване капитала на болницата, за да защити лични интереси. Все пак, независимо от противопоставянето си срещу увеличаване капитала на болницата, д-р Константинова гласува “за” на Общото събрание на МБАЛ, с каквото решение излезе Общинският съвет.

Докладна за увеличаване на капитала на болницата се гласува три пъти в местния парламент през 2010 г. Още през май общинските съветници се обявиха против увеличаване на капитала на болницата за сметка на дяловете на общината. Това се повтори и през ноември, но на извънредно заседание на Общинския съвет, все пак се прие дяловият капитал на държавата в русенската болница да е 67%, а на Община Русе - 21%.