Запазва се броят на учебните заведения в Силистренско
Запазва се броят на учебните заведения в Силистренско / netinfo

Запазва се броят на учебните заведения в Силистренско, закрито е само 1 извънучилищно звено, стана ясно по време на съвещание на директорите от областта днес.

В 50 училища, 27 детски градини и 7 обслужващи звена учебната година ще бъде открита на 15 септември. Почти навсякъде са завършили козметичните ремонти. Очаква се 12 300 редовни ученици да влязат в класните стаи, от които 990 са първокласници. Други 201 са записани в задочна форма на обучение.

Въвеждане на целодневното обучение в 1 клас, окомплектоване на документацията и установяване на окончателния брой ученици, започващи училище през тази година, са основните задачи пред директорите засега.

Областният управител д-р Владимир Янков, който присъства на заседанието, призова директорите на училища с едносменен режим да изтеглят началото на учебните занятия от 08.00 часа, като антистресова мярка - особено за първокласниците.

„Средната учителска заплата за областта е 670 лв., което е добър стимул за работа. Това трябва да даде отражение в образоваността на учениците", отбеляза началникът на инспектората Габриела Миткова.