Явор Янков
Явор Янков / netinfo
Със заповед на министъра на вътрешните работи за началник на Второ районното управление в Русе е назначен главен инспектор Явор Янков.

Той е роден през 1974 г. в Русе. Средното си образование е завършил в Английската езикова гимназия „Гео Милев“ в Русе, а висше в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов.

Професионалната му кариера е започнала в сектор „Борба с организираната престъпност“ в Русе от 1999 до 2010 г..Следващите 5 години Янков работи като задграничен представител на Министерството на вътрешните работи на България в Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) – Букурещ. От 2015 г. досега е бил началник група в „Криминална полиция“ при Второ РУ.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 17 април т.г. е назначен за началник на Второ РУ в Русе.

Янков владее английски и руски език, ползва румънски и сръбски. Преминал е редица международни курсове и специализации в областта на правоприлагането и сигурността, по линия на американската агенция за борба с наркотиците ДЕА и на ФБР-САЩ, на BKA (Bundeskriminalamt) Германия и други. През 2006 година е взел участие в работата на МВР на България в предприсъединителните процеси за приемане на страната в Европейския съюз, а през 2009 г. при тематичните проверки за готовността на България и Румъния за влизане в Шенгенското пространство по линия полицейско сътрудничество. Като задграничен представител е участвал в разработването, реализирането и управлението на проект по линия на полицейско сътрудничество, финансиран от федералното правителство на САЩ. Награждаван е многократно за постигнати високи резултати в служебната си дейност в страната и чужбина.