Ученици от Математическа гимназия отново с успехи от състезание
Ученици от Математическа гимназия отново с успехи от състезание / netinfo

Със сребърен, бронзов медал и поощрителна награда се завърнаха възпитаниците от Русенската математическа гимназия, които участваха в Националното ученическо състезание за финансова грамотност „Финансов иновационен лагер”. Инициативата на Джуниър Ачийвмънт България се проведе за трета предна година. Тя даде възможност на 160 ученици от 30 населени места да демонстрират икономическите си познания.

Искрена Костадинова от 12 „в” клас на МГ „Баба Тонка” и екип “Walkers” Media Group спечелиха второ място. Те впечатлиха журито с идеята си за телевизионно шоу за финансова грамотност, с работно заглавие “Финансирай се!“. Ана Михова от 12 „а” клас и нейният отбор „Ирис“ завоюваха трето място с идеята си за продукта „FinancialBook“ (сайт и мобилно приложение за финансово ограмотяване и виртуални АТМ-устройства). Деветокласникът Симеон Пасев и неговият екип спечелиха поощрителна награда за своя идеен продукт. В първия етап на състезанието младежите разполагаха с четири седмици да разработят решение на предварителен казус. Тази година той изискваше състезателите да предложат нов тип кредитен продукт, който да бъде достъпен и конкурентоспособен в българските условия.

Учениците се състезаваха самостоятелно или в екипи до трима души. След експертна оценка на идеите им, за финала на финансовия лагер в София се класираха 60 гимназисти. Финалният етап се проведе на 19 и 20 април. Достигналите до него бяха разпределени в отбори по 6 души, които не се познават помежду си. След зададения казус, младежите разполагаха с 24 часа, за да предложат решение, като през цялото  време бяха напътствани от ментори – финансови експерти от Ситибанк. След заключителната  презентация, жури определи отборите, които заеха първите три призови места.