/ netinfo
Заместник-областният управител на област Русе и председател на Съвместната българо-румънска земеделска работна група г-н Свилен Иванов откри днес в село Щръклево шестото за тази година заседание на групата.

Първи случай на африканска чума по дива свиня в България

По настояване на г-н Иванов на предходно заседание беше прието на всяко следващо, както и на днешното, да се проследява разпространението на болестта „Африканска чума“ по свинете в трансграничния регион. По време на срещата стана ясно, че към момента огницата на заболяването в северната ни съседка са 1000.

По думите на г-н Ливиу Флореску от Дирекция „Вътрешен санитарен контрол“ в окръг Гюргево, умъртвените животни са около 400 000, за които държавата изплаща обезщетения. Очаква се финансова помощ и от Европейския съюз.

БАБХ към стопаните: Спазвайте изискванията за биосигурност

За пореден път ветеринарните специалисти подчертаха, че болестта африканска чума е изключително опасна, защото вирусът може да издържи до минус 20 градуса, като най-голямата опасност са дивите животни и тези, които са в момент на размножаване.

Г-н Иванов изрази притеснение, че има открито заразено умряло диво прасе на територията на Силистренско. „Това показва, че движението на дивите прасета не се контролира и има опасност чрез тях болестта да напредне във всички райони, така че за нас си остава червената лампа“, заяви още заместник областният управител.

Той подчерта, че още от пролетта в свинекомплексите в региона са взети всички необходими мерки, като в община Сливо поле, където са три от големите комплекси, всички домашни животни са умъртвени от стопаните си.

Г-н Иванов за пореден път настоя пред румънските си колеги да са безкомпромисни в действията си и подчерта необходимостта от по-масова информираност на населението. От румънска страна беше подчертано, че е сформирана комисия за оценка на нанесените щети от болестта, като всяко едно от домашните прасета е оценявано според неговата порода, възрастта му и тежината му.

Всичко това се прави, за да може максимално ефикасно правителството да покри загубите на стопаните. За стопаните, които са умъртвили животните си сами и навреме са предвидени обезщетения, които се очаква да достигнат сумата от 20 милиона евро.

След обсъждане на темата с Африканската чума, заседанието продължи по предвидения дневен ред. Присъстващите се запознаха с дейността на създадената през 2005 г. винарска изба в с. Нисово. Особено внимание беше обърнато, че се осигурява напълно затворен цикъл - от производството на суровината до бутилирането на вината, което е предпоставка за контрол на целия процес и съответно гарант за качествата на крайния продукт.

Стопани ще получат 70 лв. помощ за превантивно заклани свине

Беше посочено, че лозовите масиви, от които се прави виното са в непосредствена близост до самата изба и се намират на 400 метра надморска височина, простирайки се на площ от 900 дка. Всяка година от избата излизат по около 700 тона бяло и 700 тона червено вино и розе.

Винарната е позната най-вече с търговските си марки “Raynoff”, “Horse valley”, “Rigid elm” и “Nissovo”. Заседанието се организира съвместно от Областна администрация Русе, Община Иваново и Асоциация „Еврорегион Данубиус“.