Сватба в африканско племе показва Арт Център RG 21
Сватба в африканско племе показва Арт Център RG 21 / Арт Център RG 21

„Културно многообразие” се нарича новият проект на Арт Център RG 21. Той се осъществява с помощта на Унгарски културен институт – София. Авторите са фотографът Атила Лорант и поетът Петер Калои Молнар. Красотата, многообразието и уникалността на културите в нашия свят са представени през обектива на унгарския фотограф Атила Лорант.

На едно място са събрани моменти от ритуали и ежедневие на народи от различни точки на света - сватба в африканско племе, виенско кафене, индонезийски погребален обичай, моменти от живота на южноамериканските индиански племена и този на северните финландски народи саами, както и на пустинните номади. Освен фотограф авторът е писател и режисьор и когато не обикаля най-затънтените кътчета на света, работи в Унгария като художествен директор на Post Edison Computer Graphics, пише книги и статии, участва като режисьор, художествен редактор и специалист по ефектите в множество филмови проекти. Снимал е нило-хамитските народи от Източна Африка, 17 южно-американски племена от Андите и Амазония. Заснел е народи, които никой друг фотограф преди него не е посещавал.

В момента работи върху няколко проекта: снима погребалните обичаи и обреди на хиндуистката диаспора от островния свят на Индонезия, а на север проследява осемте сезона на народа саами (лапландците от Швеция, Норвегия и Сибир). Участвал е в експедиция в Либия, Судан и Египет, а през юли и август 2009 г. работи в Конго.

Стиховете към фотографиите са създадени от Петер Калои Молнар, който е актьор и близък приятел на Атила Лорант. Текстовете са вдъхновени от кадрите; понякога ги описват, но най-вече споделят чувство, което са предизвикали. Откриването е на 3 септември (петък) от 18.30 часа, изложбата ще остане в галерията до 15 септември.