Строители търсят заплатите си по европроект чрез медиите
Строители търсят заплатите си по европроект чрез медиите / netinfo
Строители търсят заплатите си по европроект чрез медиите
59798
Строители търсят заплатите си по европроект чрез медиите
  • Строители търсят заплатите си по европроект чрез медиите

Строителни бригади от различни градове на страната, наети за саниране на обект с европейски пари в Силистра, си търсят заплатите за свършената работа от месеци. Сто човека са разигравани от строителната фирма, спечелила поръчката, и от отговорника за обекта - футболният съдия от Варна Иван Кирилов. След много вторници и четвъртъци на обещания и есемеси, че ще си получат дължимите общо 80 хил. лв. за заплати, потърпевшите потърсиха съдействие от институциите и медиите.

Драмата за стотината строители започва преди повече от 5 месеца. Бригади от Силистра, Добрич, Варна, Свищов, Враца и други места в страната са наети за саниране на сградата на езиковата гимназия „Пейо Яворов" в Силистра. Обектът е един от осемте, включени в проект на общината „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура". Общата му стойност е 4 097 824 лв. От тях близо 3, 4 млн. лв. са европейски пари, а останалите - национално съфинансиране. Ремонтът на езиковата гимназия е изчислен на 682 434 лв., за които е сключен договор между кмета и фирмата, спечелила обществената поръчка - СП „Кънстракшън" ООД-София.

Схемата на наемане разкрива Петър Христов от Варна - бригадир „Отопление и вентилация": „Обадиха ми се двама приятели за работа в това училище, че трябва да се изпълнят някои дейности. Изпратиха ми КСС-то, написах си цените. Дойдохме. Не знаехме коя е фирмата. В първия момент стана ясно, че няма никакви работници за каквато и да е от дейностите. После се запознахме с Ицо и него го поканиха по същата схема. Направихме скелето, после ел-а. Имахме единично договорени цени. Работата беше, че трябва да сключим договор по тези цени и съответно да има реални плащания".

С временни договори, макар и с данни на силистренска фирма, все пак успява да осигури работниците си Христо Стоянов от Добрич - бригадир на изпълнители на външна мазилка и фаянс. „Организирах около 10 човека. Направих външна мазилка, после фаянс... Договорът включва 20 лв. надник на ден + премия 300 лв. на месец". Подобна е участта и на Ремзи Феим от Силистра. „По 2 лв. на завършен вид. Платиха ми 7 500 лв. Казаха, хайде сега физкултурния салон и го свърших, ха дай и мазето - и него свърших - и нищо не са плащали".

Първоначалният ръководител на обекта, от когото работниците са доволни, е сменен с Иван Кирилов. За него те не знаят нищо повече освен, че е футболен съдия. И започва голямото надлъгване. „Той обеща, че ще ни изплати заработеното. Това не стана. Но ние си работехме и обектът се свърши. Карахме само на аванси. Единствените постъпки са телефонни разговори, от наша страна разчитахме на коректност. И винаги обещанията са били за другата седмица".

И така вече четвърти месец. Строителите дръзват да си търсят възнагражденията от собственика на СП „Кънстракшън" Светозар Савев. „Звънях половин час без прекъсване, за да се изнерви и да си вдигне телефона. Той каза, че имам работа с Иван Кирилов". Следват срещи с ръководителя на проекта арх. Антонина Огнева и кмета д-р Юлиян Найденов. Той ги уверява, че са изплатени 90% от договорените средства. Но заради просрочване на строителството, фирмата дължи неустойка на общината от близо 30 хил.лв. Когато сумата бъде издължена, ще им бъде преведен остатъкът по договора. "Поел съм ангажимента да разговарям с фирмата, преди да извършим плащането, така че работници да си получат заплатите. От наша страна нямаме забавяне на плащането", е категоричен Найденов.

Междувременно строителите са заплашени със съд за уронване престижа на фирмата-изпълнител. Те се надяват да бъдат съдени, за да лъсне цялата истина за схемата, по която фирми без капацитет изпълняват проекти, финансирани с европейски пари. Наред с това те смятат да сезират прокуратурата, инспекцията по труда и министерствата, ангажирани с работата по европейски проекти, както за неполучените си заплати, така и за конфликт на интереси и злоупотреба с евросредства.

СП „Кънстракшън" е спечелила още два обекта по проекта за енергийна ефективност в Силистра, които обаче са в процедура на обжалване. Силистра е една от напатилите се общини от некоректни изпълнители. „В много държави некоректните фирми намират законово основание да бъдат отстранени, за да не пречат на дейността на общините. Вярвам, че ще се стигне до такова решение и у нас", коментира кметът д-р Юлиян Найденов.