Дефиле на площада
Дефиле на площада / Община Русе, архив
Спектакъл „Prêt-à-porter - Готово за носене“ за трета поредна година събира в пъстро дефиле деца от предучилищните групи в общински детски градини, родители и учители, днес от 17:30 часа, на площад „Свобода“ пред Община Русе. Необикновен, провокиращ, ексцентричен, спектакълът „Prêt-à-porter - Готово за носене“ за трета поредна година ще изпъстри площад „Свобода“ пред Община Русе с неподозирания талант на малки модни дизайнери, подкрепени от своите родители. Удивителният марш на модата, видяна през детските очи, ще започне в 17:30 часа, на специално изграден подиум, по който ще дефилират двойки-модели дете и родител.

Участват над 200 деца от предучилищните групи в ДГ„Детелина“, ДГ„Зора“, ДГ„Снежанка“, ДГ„Звездица”, ДГ„Русалка“, ДГ„Незабравка“, техните родители и педагози в изпълнение на дейност „Училище по взаимност“ в проект на Община Русе BG05М2ОР001-3.001-0035 „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“, по ОП„НОИР“. Специални гости на подиума са децата от ДГ „Червената шапчица“, които са приятели на проекта и на своите връстници от предучилищните групи на шестте детски градини. Семплият прочит на етикета за висша мода „Prêt-à-porter“ като „Готово за носене“ е едно от важните постижения на досегашните издания на спектакъла, с което деца и родители получават практичен аспект за разбиране на облеклото и прилагане на модата.

И тази година всяка детска градина ще се представи като модна къща със собствена колекция и творчески екип, в който децата са в роли на главен дизайнер с помощници, модели (деца+родители), PR, коафьори, фотографи, гримьори, мениджър „зад сцена“, технически асистенти и фен-група в публиката. Дефилето ще представи национални носии на различни етноси, работно облекло за различни професии, спортни екипи, официални облекла, авангардна мода, аксесоари и прически.

Събитието е ретроспективен фокус към облеклото в различни култури и общности и е организирано като дебют на млади етно-дизайнери. Тази година се провежда в навечерието на Международния ден на детето 1 юни, за да подсили обществения фокус към висотите на детското въображение, стремежа за личностно израстване и важното за всяко дете съпреживяване с най-близките в семейството. Дейността „Училище по взаимност“ приобщава деца и родители от различни социални групи да сближават своите интереси и дава възможност за съвместни празници и инициативи. Децата осъзнават смисъла на екипността, важната роля на всеки един, формират човешки взаимоотношения и възпитават естетически вкус.