Шествия и отворени музеи за Деня на будителите
Шествия и отворени музеи за Деня на будителите / netinfo
Шествие на русенски ученици ще има днес по повод Деня на Будителите. То ще тръгне от площада пред училище “Христо Ботев”. Децата ще носят плакати на възрожденци. Групата ще премине по “Александровска”, след това по “Петко Д.Петков” до Пантеона на възрожденците, където ще бъдат поднесени цветя.

Всички градски музейни експозиции в Русе ще работят с безплатен вход за учащи днес. Музеите ще бъдат отворени от 9 до 12 и от 13 до 17.30 ч. Във връзка с празника само този ден институцията предлага от своите нови издания Известия на музея – томове 8, 9 и 10-ти за закупуване с 50% отстъпка. Ще се продават в Къщата на Калиопа, Пантеона на възрожденците, къща “Захари Стоянов” и в книжарница “Пингвините”.

Парад на възрожденските портрети и училищните знамена ще се проведе и в Силистра. Ден на отворените врати ще има в археологическия и етнографския музей, художествената галерия и астрономическата обсерватория в града. Ще бъдат наградени събралите 19 печата от туристическите експедиции до забележителностите на Силистра по проект “19 ключа към миналото на Силистра”.