Част от ръководството на университета
Част от ръководството на университета / Дарик Русе, Искра Георгиева
Русенският университет няма да раздава джипове и таблети, за да привлича студенти. Това заяви ректорът проф. Христо Белоев. „Висшето училище държи на своя имидж и реноме и няма намерение да се включва в тази нелоялна конкуренция“, коментира той опитите на други висши учебни заведения да привличат младите хора.

Русенският университет обяви прием в 49 специалности в 23 професионални направления за новата академична година. Новата специалност, която университетът разкри е Софтуерно инженерство. Още по време на предварителното записване, обявените места в нея са заети, но предстои разкриването на допълнителни бройки. За първа година Русенският университет даде възможност на кандидатите да се записват предварително и в специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка". Интересът към тях, както бе очаквано, е изключително голям. Традиционно се очаква наплив и към специалности като „Кинезитерапия“, „Социални дейности“, „Компютърни системи и технологии“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“. Ректорът проф. Христо Белоев коментира още, че търсенето на инженерни специалисти е много голямо, но тази специалност не е толкова желана, затова висшето училище се опитва да я популяризира по различни начини.

Таксите за обучение остават сред най-ниските в страната, има незначително повишение с по 20 лв. при половината от специалностите, обяви още той. Традиционно през следващата академична година ще бъдат приети и около 70 чуждестранни студенти. Доскоро най-многобройна беше групата от Турция, но напоследък има отлив, заради опитите на южната ни съседка да задържи бъдещите студенти в родината им. Все пак интересът на турските кандидати към специалност „Кинезитерапия“ не стихва. Сред най-търсените от чужденците специалности са още „Машинно инженерство“ и „Компютърни системи и телекомуникации“.

От 18 до 28 юни в сградата на Ректората ще работи допълнителен офис за прием на кандидатстудентски документи. Изпитите от редовната сесия ще бъдат на 30 юни и 1 юли, а първото класиране ще бъде обявено на 2 юли.